Kauniit vanhat talot Loviisassa

Viikonloppuna vietettiin jälleen vuotuista Loviisan Wanhat Talot -viikonloppua. Vanhojen talojen tunnelmaa pääsee ihastelemaan laajasti ympäri loviisanseutua. Tapahtuma keskittyy varsinaisesti Loviisan kaupungin alueelle, mutta pienissä reunakunnissakin on kivoja kohteita tarjolla.

Vanhat talot -kohde löytyy myös Pernajan kirkonkylältä. Tai oikeastaan niitä löytyy useampikin, mutta postaukseni kuvat ovat julkisesta kohteesta, eli Höganås seurantalolta. Seurantalon yhdistys osallistuu erilaisiin tapahtumiin talkoovoimin, ja pyrkii toiminnallaan keräämään sen verran varoja kasaan, että yli 100 vuotiaan seurantalon ylläpitoon on riittävästi varoja.

Perinteisestihän seurantalot on rakennettu aikoinaan myös talkoovoimin. Silloin maanomistajat saattoivat lahjoittaa puutavaraa kylän yhteisen kokoontumispaikan rakentamiseen, tai hirret saatiin lahjoituksena tai hankittiin lainavaroin.

Seurantaloilla on ollut tärkeä rooli kylien, ja tätä myöden tietysti maaseudulla asuvan kansan, sivistystyössä sekä erilaisten kokoontumisten ja aktiviteettien pitopaikkana. Monesti seurantaloilla on organisoitu kirjastotoimintaa, urheiluaktiviteetteja, kulttuuritapahtumia ja joskus jopa tilapäistä majoitustoimintaa.

Pernajan Höganås sijaitsee korkean soraharjun päällä, ja sieltä on kauniit näkymät Pernajanlahdelle. Seurantalon toiminta on kaiketi kohdannut jonkinlaista hiipumista tai hiljaiseloa muutamana viime vuosikymmenenä, mutta tällä hetkellä juhlavuokraus ja kerhotoiminta on jälleen aktiivisempaa. Tälläinen onnistuu tietysti vain aktiivisen yhdistysväen ansiosta.

Liputamme siis vanhojen talojen säilyttämisen, ja tietysti myös yhteisinä tiloina toimivien seurantalojen puolesta. Pitkää ikää! Vanhoissa taloissa on vain kerta kaikkiaan oma kodikas tunnelmansa.

8 comments

 1. Ihania kuvia vanhasta talosta. Minä tykkään melkeinpä kaikesta vanhasta. Esineistä, vintage vaatteista, rakennuksista...Mukavia alkavan syksyn päiviä sinulle.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Loviisassa pääsee nauttimaan vanhojen talojen charmista. Oma koti meillä on toisaalta vanhan ja uuden vapaamuotoinen sekoitus, ja se taitaa olla eniten minua itteäni :)

   Kaunista syksyä!

   Delete
 2. Ihana idea tuo tapahtuma ja vanhoissa taloissa on kyllä sitä ihan omanlaista tunnelmaa ����

  ReplyDelete
  Replies
  1. Loviisan Wanhat Talot -tapahtuma on kasvanut melkoiseksi markkinatapahtumaksi, mutta onneksi nuo aidot kotikohteet ovat vielä se pääasia. Kodit ja niiden asukit toivottavat suuren yleisön tervetulleiksi, ja kansa pääsee ihmettelemään remonttien vaiheita ja valmiita sisustuksia.

   Lämminhenkinen tapahtuma!

   Delete
 3. Näyttääpä kauniilta! Vanhoissa taloissa ja huonekaluissa vaan on sitä jotain. :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Vanhat huonekalut tuovat luonnetta ja särmää modernimpaankin kotiin. Itse ainakin diggaan!

   Delete
 4. Vanhat talot on kyllä niin kauniita ja upeita ja niistä pitäisi pitää kiinni!
  Sisustus on hienoa kun on vanhaa eikä kaikki ole modernia. :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Meidän perheelläkin on tähtäimessä seuraavaksi vanha talo, mutta saapi nähdä nytkähtääkö projekti liikkelle ensin tämän nykyisen kodin myynnillä. Kumpi vaan vaihtoehto tosin on ihan ok (vanha tai uusi). :)

   Delete