Uudenkaupungin vanhat talot

Lähdin Marjon matkaan sunnuntai aamusella, ja otimme suunnaksi Uudenkaupungin. Uusikaupunki on yksi vanhat talot -tapahtumia järjestävistä paikkakunnista. Uudessakaupungissa onkin mainiosti säilyneitä empire-kortteleita. Monessa pitäjässä puutalot ovat saaneet väistyä muuttuvan kaupunkikuvan tieltä, mutta onneksi meille on säilynyt nähtäväksi näitä kokonaisia puukaupunkikortteleitakin.

Uudenkaupungin vanhojen talojen asukkaat kertoilivat talojensa historiasta ja remonttikokemuksistaan vierailijoille. Vierailemissamme kohteissa aika moni tuntui olevan uudehko talonomistaja, eli muutoksia ja liikkuvuutta vanhojen talojen omistajakannassa on varmaankin tapahtunut tässä muutamien viime vuosien sisällä. Innokkuutta ja asennetta vanhan talon remontointi vaatiikin, mutta vastapainoksi vanhoissa taloissa on se oma kutkuttava viehätyksensä.

Useassa Uudenkaupungin kohteessa silmää hivelivät kauniit perinnetapetit, hulppea huonekorkeus, alkuperäiset ikkunat, lankkulattiat ja iloinen värien käyttö. Vanhojen talojen tunnelmaan sopii erityisen hyvin vanhat puuhuonekalut, jotka on jätetty alkuperäiselle pinnalle, tai sudittu huolettomasti jollain uudella sävyllä. Vanhat talot eivät myöskään vierasta pastellinsävyjä, eikä kirkkaita värivalintoja. Persoonalliset asumukset ovat usein uuden ja vanhan tyyliin yhdistämisen taidonnäytteitä.

Uudenkaupungin vanhat talot -tapahtumaan kuului useita pihakohteita. Näyttäviä pihaportteja on kaupungissa säilytynyt myös nähtäväksi. Esimerkiksi kotikaupungissamme Loviisassa ei näitä porttielementtejä ole samalla tavalla (enää) saatavilla.

Itse olin nyt sunnuntaina ensi kertaa vierailemassa Uudessakaupungissa. Pikku kaupungin tunnelma oli muutaman tunnin pyrähdyksen perusteella oikein mukava. Kieltämättä oma sydän sykkii juuri tälläiselle merelliselle pikku kaupunki -tunnelmalle. Olenhan asustanut koko ikäni meren läheisyydessä, ja mieluiten juurikin pienissä kaupungeissa.

Vanhat talot -tapahtuma on Uudessakaupungissa vielä aika tuore tulokas ainakin tässä nykyisessä muodossaan. Mikäli järjestävä taho toivoo tapahtuman suosion kasvavan pikku hiljaa vuosien saatossa, niin kannattaa toteuttaa muutamia helppoja muutoksia järjestelypuolella. Kohteet voisivat olla vielä nykyistä paremmin merkattuja, ja tapahtumajulkaisun kartassa vielä paremmin katujen nimiä kirjattuna (ei pelkästään ne tärkeimmät kohteiden kadut). Nyt kaupunkiin oli järjestetty kirpputoreja ja pop up -kahviloita jonkin verran, mutta näitä oheistapahtumia voisi olla vielä runsaammin tarjolla. Kiitosta toki tulee esimerkiksi ystävällisistä asukkaista, jotka saivat vierailijan tuntemaan itsensä tervetulleeksi. Ainahan ne varsinaiset kotikohteet asukkaineen ovat vanhat talot -tapahtuman helmi ja itsetarkoitus.

Kuvasarjan Ugin vanhat talot -kohteet järjestyksessä: Pikku Putikin yhteydessä avoinna ollut kotikohde (1, 2), Wallilan kartano (3, 4), Koti Anttila (5, 6), Wahlbergin museotalo (8), Villa Saarnilehdon piha (9), Koti Talvitie (10), Vanha Pappila / Villa Ruustinna (11, 12), Koti Nurmi (13), Wahlbergin museotalon sisäpiha (14), Koti Kuntsi (15, 16), Koti Haarala-Ojaranta (17, 18, 19, 20)
10 comments

 1. Upeita kuvia. Jos lähtisin (ja lähdenkin kun voin) arvioimaan, niin toistaiseksi Loviisan wanhat talot vievät voiton :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Loviisa on minullekin se rakkain, mutta ihan kiva, että vanhojen talojen päiviä on alettu viettämään eri puolella Suomea. Samalla kunnostustietämys ja vanhojen talojen arvostus pysyy aktiivisena. Vanhat talot tarvitsevat ystäviä (ja varsinkin asukkaitaan) :)

   Delete
 2. Onpa upeita kuvia, ihana tunnelma niissä!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Vanhojen talojen tunnelma on ihan oma lukunsa :)

   Delete
 3. Kiitos kun lähdit Marjon matkaan :D Minulle käynti oli siis jo kolmas tapahtumassa. Sunnuntai oli selkeästi paljon hiljaisempi päivä. Aiempina kertoina olen käynyt aina lauantaina ihailemassa taloja ja muutakin kuhinaa kaupungilla.

  Olen samaa mieltä kanssasi, että Ugin tapahtumaan osallistuvat talot olisi hyvä merkitä paremmin. Ilmapallot ja pieni, musta teline talon portin pielessä vähän hukkuvat katukuvaan. Ehkä joku näkyvä kyltti vähän kuten Loviisassa. Ensikertalaiselle myös selkeä kartta katumerkintöineen helpottaisi liikkumista. Monet Ugin kadusta kun ovat vielä yksisuuntaisia tai päättyviä.

  Ihana tapahtuma ja paljon ehdimme silti nähdä sekä kokea. Kiva kahvihetkikin ennen kotiinlähtöä.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Mahtavaa oli käydä Uudessakaupungissa. Sunnuntai-päivä kului kuin siivillä pienen kotimaan matkailun merkeissä :)

   Delete
 4. Onpa ihanan näköistä ja hyviä kuvia! :) Kesällä meinattiin käydä täällä mutta päädyttiinkin Naantalin vanhaankaupunkiin!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Mulla eka kerta tosiaan Ugissa, ja ihastuin kyllä heidän puutalokortteleihinsa :)

   Delete
 5. Vau, on kyllä kaunista. Mitä vanhemmaksi itse tulee, sen enemmän alkaa arvostamaan vanhaa.

  https://villananna.vaikuttajamedia.fi

  ReplyDelete
  Replies
  1. Mulla on ollut vanhat talot & tavarat -rakkaus päällä jo vuosikausia. Uuden ja vanhan yhdistely sisustuksessa varsinkin on se omin juttu.

   Delete