Avoimet puutarhat Loviisassa

Onpa ollut kaunis kesäpäivä! Huristelin avoimien puutarhojen merkeissä Loviisan Skinnarbyssä sekä Loviisan keskustan alueella. Vierailujen kohteina olivat kauppamuseon puutarha (17), taidepuutarha Kerttula (18), Lapinjärventien varrelta löytyvä Tallmo (16) sekä Loviisan Garnisonin kaupunginosan Kuninkaanlampi (2).

Avoimet puutarhat tarjoavat silmänruokaa, ideoita ja kukkaloistoa läpi kesän tapahtumien. Tänään puutarhoista oli iso joukko avoinna. Seuraavan kerran loviisalaisiin puutarhoihin pääsee vierailemaan 6. - 7.7. viikonloppuna. Avointen puutarhojen osallistujalista vaihtelee hieman kesän viikonloputtain. Kurkkaa tarkemmat tiedot Loviisan avointen puutarhojen listauksesta.

Aloitin kierroksen Suomen pienimmän kauppamuseon pihapiiristä. Puutarhan omistajat ovat tehneet hurjan kaunista jälkeä piharakentamisensa merkeissä. Avointa nurmialaa pihassa ei ole enää nimeksikään, mutta sitä vastoin kauniita istutuksia, kukkapenkkejä, hyötytarhaa ja kivoja asetelmia löytyy vähän joka nurkalta. Pihapiirissä on tunnelmallisia "piilopaikkoja" milloin omenapuun katveessa tai esimerkiksi kierrätysmateriaaleista rakennetun pihamajan merkeissä.

Puutarhan lisäksi itse museo on näkemisen arvoinen. Museon rekvisiitta vie aikamatkalle omaan lapsuuteen ja hieman aiempiinkin vuosiin. Museon tiloissa on myös myynissä vanhaa sekä uutta tavaraa. Uudet tuotteet ovat puutarhaan sopivia kaunistuksia.

Kauppamuseon naapurustosta löytyy myös taidepuutarha Kerttula. Tämän puutarhan juttu ovat hauskat ja kiinnostavat taideteokset, jotka ovat rennosti osa pihapiiriä. Pihakivetyksellä marssivat kultakuoriaiset. Pupuja, sammakoita, enkeleitä ja pieniä naisfiguureita löytää sieltä täältä pihapiiristä. Kauniita kuvakulmia on osattu asetella pihalla käyskentelijän iloksi. Isolla pihalla on myös erilaisia tiloja käyttötarkoituksiensa mukaan. Hyötytarhan ohessa on kasvihuone, jonka uskon tarjoavan myös hengähdyspaikan sateen sattuessa.

Paluumatkalla kohti Loviisan keskustaan pysähdyin kohteessa Tallmo. Tässä pihapiirissä yhdistyvät kaunis puutarha, runsas hyötytarha, viinirypäleille rakennettu kasvihuone sekä kaunis kumpuileva maalaismaisema, joka on luonteva jatkumo pihapiirille.

Tallmossa on vesiaiheita sekä jännittäviä perennoita, joita puutarhan emäntä on vuosien saatossa kotiuttanut. Kierrätysmateriaalien käyttö on myös tärkeä osa puutarhan rakentelua ja elinkaarta. Tallmo on seuraavan kerran avoinna 7.7. sunnuntaina. Kannattaa piipahtaa!

Sunnuntaisen puutarhakierroksen päätin tuttuun ja aina yhtä sykähdyttävää Kuninkaanlampeen. Lämpimän alkukesän myötä myös Kuninkaanlammessa oli runsaasti kukintaa tarjolla. Tässä pihassa silmänruokaa on tarjolla vähän joka nurkalla. Istahdin Kuninkaanlemmen puutarhaan kahvittelemaan ja nauttimaan lämpimästä aurinkoisesta kesäpäivästä.

Kohti kotia ajelin sydän kevyenä. Ulkoilu, kauniit pihapiirit ja muutama hyvä kirppislöytökin ilostuttivat mieltä. Se isoin kirppislöytö makaa tuolla auton perällä, ja odottaa nostoapua sekä pientä ehostusta päästäkseen tosi toimiin tänne meille kotiimme. Siitä ehkä kuulette lisää myöhemmin...

Kuvat: Kauppamuseon puutarha (1-9), Taidepuutarha Kerttula (10-19), Tallmo (20-23), Kuninkaanlampi (24-27)
PS. Kuvia kertyi päivän aikana aikalailla, joten toiseenkin postaukseen on materiaalia jemmassa. Johan sitä on tässäkin otoksessa selattavaa.

12 comments

 1. Kivaa kun kävit ja kiitos ihanista kuvista! t. Kauppamuseon Minna

  ReplyDelete
  Replies
  1. Oli kiva ja inspiroiva käydä! Teidän pihapiirinne on kyllä todellinen helmi :)

   Delete
 2. Huh mikä kuvapläjäys, muttei haittaa! Ihania kuvia kerrakseen! 💙

  ReplyDelete
 3. Aivan ihania kuvia! Jo pelkistä kukkakuvista saa todella paljon iloa, voin vaan kuvitella, miten ihanaa kukkien seassa kulkeminen ja niiden kuvaaminen on ollut.
  Kivaa viikkoa sinulle!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Avoimet puutarhat tarjosivat tosiaan sielunhoitoa parhaimmillaan :)

   Ihania kesäpäiviä Outi!

   Delete
 4. Ihania kuvia, tunnelma välittyi näistä todella hyvin :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos! Tunnelmia olisi ollut runsaasti lisääkin tarjolla, mutta johonkin se raja oli vedettävä :)

   Delete
 5. Kauniita kuvia! Minä en ole koskaan käynyt avoimet puutarhat-tapahtumassa. Pitää ehdottomasti joskus mennä.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Suosittelen! Avoimia puutarhoja on tarjolla ympäri Suomen. Meillä Loviisassa taitaa kuitenkin olla erityisen hyvä tarjonta ja keskittymä, sillä vierailijoita tulee pitkien matkojenkin takaa näihin loviisanseudun pihoihin vierailemaan.

   Delete
 6. Aivan ihastuttavia kuvia jälleen! Vanhoissa puutarhoissa on taikaa!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Vanhat pihat ovat kyllä ihania. Ja uusissa pihoissa on tietysti paljon potentiaalia (huokaus :)

   Delete