Kesäyön taikaa (Mustion Linna - Svartå Slott)

Suunnittelimme ystävysten kanssa viime viikolla reissua Hankoon ja Bengtskärin majakalle. Pohtiessamme matkan yksityiskohtia päädyimme ajamaan ensin Loviisasta Mustion linnaan yöpymismielessä. Meistä kolmesta kukaan ei ollut paikassa aiemmin vieraillut, joten päätimme lähteä matkaan hyvissä ajoin, jotta ehdimme tutustua Mustion hienoon alueeseen. Ajatuksissa oli myös käydä syömässä alueelta löytyvässä Slottskrogen -ravintolassa.

Ensi näkemältä Mustion linnan puistoalueet ihastuttivat kauneudellaan. Itse ihastelin kovin paikan jättimäisiä vanhoja tammia ja muitakin vanhoja puita. Esimerkiksi rannan lepät olivat myös huikean suurikokoisia. Laajat puistoalueet tarjosivat mukavaa nähtävää myös muiden istutusten ja patsaiden muodossa.

Linnan rakennuskanta on pääosin hotellikäytössä. Vanhoista rakennuksista löytyy myös kokoustilaa, kesäteatteri, ravintola ja itse päärakennus toimii tätä nykyään museona. Se ei ollut enää avoinna meidän saapuessa paikalle, mutta täytyy tutustua myös museoon joskus myöhemmin uuden vieraillun merkeissä. Mietimme palaavamme paikalle kesällä '21 ainakin kesäteatterin merkeissä.

Slottskrogen -ravintolassa illastimme pidemmän kaavan mukaan. Tarjolla oli muutama erilainen menu, ja itse valitsin kasvisversion. Menu toimi mainiosti. Raaka-aineet oli hankittu pääsääntöisesti lähituottajilta. Pääruokana tarjoiltu fenkoli varsinkin toimi erinomaisesti.

Illallisen jälkeen oli mukava kierrellä vielä kerran patsaspuistoa ja rannan jännittäviä polkuja. Illan hämärtyessä ilmassa oli havaittavissa kesäyön taikaa.

Mustio8 comments

 1. Mitähän tarkoittaa lyhenne ft. - ei ihan auennut :-)
  Mustio sinänsä on kiva juurikin vaikka yhden yön kohteeksi pääkaupunkiseudultakin. Toimii kaikkina vuodenaikoina. Viimeksi kävimme siellä aika myöhään syksyllä ja olimme myös ajatelleet palaavamme kesällä juurikin kesäteatterin takia, mutta sitä ei nyt tänä kesänä ollutkaan.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Syksyinen Mustio voisi tosiaan olla myös kokemisen arvoinen. Vuodenajat ylipäänsäkin tuovat aina oman ihanan näkökulmansa luonnon keskelle.

   Mustio fiittasi tässä kesäillan taiassa (featuring).

   Delete
 2. Mustion linna on ihana paikka! Olen yöpynyt siellä vain kerran ja se oli talvisaikaan. Meillä oli muutaman päivän koulutus Mustiossa. Talvellakin paikka on kaunis ja oli kiva kirpeänä pakkasaamuna lähteä kylänraitille aamulenkille Minnien kanssa. Olen ollut Mustiossa myös syksyllä ja silloin puiden ruska tekee paikalle taas ihan erilaisen fiiliksiä. Monena kesänä olen miettinyt Mustion kesäteatteria, joka tänä vuonna jää väliin. Kartanokierros antoi myös paljon tietoa kun meidän opas oli ihan supertyyppi!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kesäteatteri on tosiaan suunnitelmissa ensi kesälle. Toivottavasti silloin Juha Tapion ja kumppaneiden esitys päästään näkemään.

   Voin hyvin kuvitella talvisen kuulaan kauniin puistikkomaiseman ja perinteisen ruukkimiljöön tunnelman. Täytyykin miettiä myös tuollaista syksy- tai talvikäyntiä Mustiolla!

   Delete
 3. Aivan mielettömän upeita valokuvia. Linnan alueen tunnelma välittyy näistä kuvista. Mustion linna on varmasti vierailun arvoinen paikka.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Minä ainakin lumouduin Mustion alueen kauneudesta, vanhoista rakennuksista ja varsinkin noista vanhoista isoista puista.

   Delete
 4. Suomen kesä on niin upea, niin yöt kuin päivätkin :)

  ReplyDelete