Malmgårdin kartanolla

Loviisan alueelta löytyy lukuisia kartanoita. Näistä yksi on entisen Pernajan kunnan pohjoisosassa sijaitseva Malmgård. Nykyisen kartanorakennuksen historia ulottuu aina 1800-luvulle. Jo sitä ennenkin Malmgårdissa sijaitsi vanhempi kartanorakennus (1600-luvulta lähtien), joka purettiin samalla kun uudempi versio oli rakenteilla.

Malmgårdin tiluksilla viljellään luonnonmukaisesti, ja sortimentista löytyy myös perinneviljoja kuten spelttiä ja emmervehnää. Oman maan antimia jalostetaan edelleen lopputuotteiksi, ja niitä voi vierailija ostaa itselleen kartanopuodista. Malmgårdin panimo toimii niin ikään kartanon tiluksilla. Panimon tuotteita löytyy kartanopuodin ja pubin lisäksi myös melko kattavasti ympäri Suomen isoimmista marketeista.

Itse kartanoon pääsee tutustumaan ennakkoon varattavan kartanokierroksen merkeissä. Tälläiselle kartanokierrokselle suuntasimme eilen. Kartanon tilukset ovat jo itsessään osa kaunista suomalaista perinnemaisemaa punaisine tiili- ja puurakennuksineen. Hollantilaista uusrenesanssia edustava päärakennus on puolestaan kooltaan melkoisen hulppea, ja sitä ympäröi vehreä puistoalue.

Kartanon sisustus on laitettu alunperin kerralla uusiksi, eli aiemmasta puretusta empiretyylisestä kartanosta ei uutuuttaan hohtavaan rakennukseen kannettu irtaimistoa. Kalusteita, koriste-esineitä ja esimerkiksi valaisimia hankittiin Italiasta. Alkuperäiset 1800-luvun lopun sisustushankinnat palvelevat edelleen mitä suurimmilta osin kartanon asukkaita. Jokainen sukupolvi on toki kartanoon tuonut oman pienen lisänsä taidehankintojen ja sisustuksen ehostamisen merkeissä, mutta kartanossa on säilynyt erinomaisesti myös tuo alkuperäinen tyyli.

Malmgårdin kartanon kattomaalaukset on suunnitellut Salomo Wuorio. Ne ovat edelleen upeassa kunnossa, ja todella näyttävät kauniine sävyineen. Kartanossa on nähtävillä myös runsaasti taidetta ja historian havinaa Creutzin suvun vaiheista.

Kartanokierroksella isäntänä toiminut Henrik Creutz kertoili monta hauskaa tarinaa kartanon vaiheista. Niitä pääset halutessasi myös sinä kuuntelemaan varaamalla paikan kesän kartanokierrokselle.

Kuvasarjassa piipahdamme kartanon tiluksilla ja kurkistamme kartanon suureen saliin, jossa kuvaaminen oli luvallista.

7 comments

 1. Replies
  1. Onneksi kartanoita on säilynyt myös ihan asuttuina. Museoita, hotelleja ym. liiketoimintaan valjastettuja kartanorakennuksia on mukavasti saatavilla, mutta yksityiskoteina toimivia kartanorakennuksia on selvästi vähemmän.

   Delete
 2. Oi miten valtavan kaunista siellä on. En ole koskaan tuolla ollut...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kaunista on, ja mielenkiintoinen historia on läsnä kartanon jokaisessa huoneessa.

   Delete
 3. Niin paljon upeita paikkoja, joista ei ole koskaan kuullutkaan! Kiva, kun esittelit tämän helmen! Kartano näyttää vierailemisen arvoiselta paikalta!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Loviisan suunnalle kannattaa lähteä retkeilemään, ja piipahtaa myös Malmgårdin tiluksilla.

   Delete
 4. Onpa kaunista! Tuonne olisi kiva tehdä kesäretki :)

  ReplyDelete