Joulutunnelmaa Kööpenhaminassa

Lähdimme kaveriporukan kanssa katsastamaan Kööpenhaminan joulutunnelmia. Joulumarkkinoita Kööpenhaminasta löytyy lukuisia, ja ne kaikki ovat tunnelmallisesti valaistu, eikä koristeluissakaan ole säästelty. Glögi-kojuja kaupungissa on joka lähtöön ja makuun. Glögin voi halutessaan terästää suosikki juomallaan. Vaihtoehdoista ei todellakaan ole pulaa. Glögi-mukin kanssa käteen mahtuu tietysti pølse-kojusta ostettu makkara joko sellaisenaan tai vaalean sämpylän sisään sujautettuna. Tanskalainen versio hot dogista taltuttaa suuremmankin välipalan tarpeen. Kovin suosittuja nuo pikku makkarakioskit glögikavereineen tuntuivat olevan. Me tyydyimme testailemaan glögiä tanskalaiseen tapaan Nyhavnin alueella kävelessämme. Lämmin juoma piristi kummasti kävelylenkkiä. Sää kun oli viime viikonlopun aikana Kööpenhaminassa sangen talvinen. Lämpötilat pyörivät siinä nollan tuntumassa ja taivaalta tihutteli vettä. Lunta alueelle oli satanut loppuviikosta, mutta lumet olivat jo ehtineet pääsääntöisesti sulaa meidän saapuessa paikalle.

Meidän viikonloppumme koostui pääasiassa käveleskelystä ja maisemien, talojen ja arkkitehtuurin ihastelusta. Hotellimme (Nobis) sijaitsi Tivolin lähistöllä, ja huvipuiston huikean näyttävä talvivalaistus houkutti pysähtymään ja ihmettelemään valoketjujen määrää. Söpö yksityiskohta oli Tivolin aitaan ripustetut mistelinoksaniput. Misteleitä roikkui muutenkin vähän siellä ja täällä ympäri kaupunkia. Mistelinoksaperinne voisi mielellään rantautua Suomeenkin vähän reilummin. Itse olen ainakin koittanut metsästää misteliä kukkakaupoilta joulunaikaan, ja usein jäänyt ilman tuota oksanippua.

Viikonlopun jäljiltä askelmittari näyttää mahtavia lukuja, ja kyllä tuo kävelykierros myös tänään jaloissa tuntuu. Mieli on pikku reissun jäljiltä kuitenkin iloinen, ja kotoinen joulunodotuskin saa pikku hiljaa käynnistyä tosi tarkoituksella. Jos mistelinippu jää tänä vuonna metsästämättä, niin täytyy panostaa sitten perinteisesti kuusipuuhun, rapun havuihin ja joulukukka-asetelmiin.

PS. Yllättävän monella kööpenhaminalaisella näytti olevan tonttulakki päässä jo tässä vaiheessa joulukuuta. Kyllähän se tietysti piristää katukuvaa, kun jotain hauskaa ja värikästä on tuotu harmaan talven keskelle vaikka juurikin tonttupipon merkeissä. Punavalkoisia joulun värejä tanskalaiset rakastavat tottakai muutenkin kovasti.

2 comments

 1. Minusta tuntuu, että Kööpenhaminassa on aina jotain taikaa, meni sinne minä vuodenaikana vaan. Upeita kuvia kauniista kaupungista!
  Ihanaa loppuviikkoa sinulle <3

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kööpenhaminan tunnelmasta nautin minäkin! :) Nyt taas tilanteiden huonontuessa meni Köpiskin rajoituksille ja tätä kirjoittaessa rajoitustoimet tulevat taas Suomeenkin ravintoloihin sekä tapahtumiin. Kurja homma!

   Ihaninta joulua sinulle Outi!

   Delete