Sunilan Aalto-kodit

Kotkan Sunilan Aalto-kodit järjestivät avoimien ovien tapahtuman viime viikonloppuna. Pro Sunila -yhdistyksen toimesta tapahtuma oli pistetty pystyyn, ja pääsylipun ostaneet vierailijat pääsivät tutustumaan 14 erilaiseen kotiin Sunilan kaupunginosassa. Tapahtuma oli loppuunmyyty, ja Sunilan kulkuväylillä käyskentelikin useampi sata Aino ja Alvar Aallon suunnittelusta sekä tästä ainutlaatuisesta kokonaisuudesta kiinnostunutta vierailijaa. 

Avoimien Aalto-kotien joukossa oli läpileikkaus erilaisten talo- ja asuntotyyppien joukosta. Pienimmät työläisille alunperin suunnitellut asunnot olivat pääsääntöisesti noin 30-45 neliöisiä. 1930-luvulla sellutehtaalle töiden perässä muuttaneet pääsivät asumaan siihen aikaan sangen moderneihin puitteisiin. Asunnoissa oli sisävessat ja juokseva vesi sitä myöden myös keittiössä. Alvar Aallon kädenjälki näkyy kaikessa materiaalien valinnasta arkkitehtuurisiin ratkaisuihin. Asuntojen neliöt on suunniteltu käytännöllisyys ja valoisuus edellä. Rakennusten sekä yksityiskohtien muotokieli on klassista Aaltoa.

Sunilan metsälähiöön on alunperin rakennettu noin 350 asuntoa. Rakennustyyppejä on erilaisia. Työväen kerrostalon lisäksi kaupunginosasta löytyy terassitalo, rivitalo, entinen tehtaanjohtajan talo sekä erilaisia teknisiä tiloja kuten lämpökeskus EKA. Insinöörien rivitalo on asemoitu puistomaisesti merenrantaan, ja sen asuntojen koko on hulppeasti pari sataa neliöät. Yksi rivitalon asunnoista oli mukana avoimissa Aalto-kodeissa, ja sen remontti oli alakerran osalta jo hyvässä vaiheessa.

Kaikkia Sunilan Aalto-taloja yhdistää valkoinen julkisivurappaus, harkitut yksityiskohdat sekä valon kulun suunnittelu sisätiloissa. Kerrostalokohteiden julkisivujen yksityiskohdissa oli valkoisen lisäksi ruskeita elementtejä. Katosten tukipuissa ja parvekkeiden kaiteissa oli tummanruskeaa pyöröpuuta, ja se näytti edelleen aika modernilta lähestymistavalta.

Tapahtumassa olleiden Aalto-kotien omistajat olivat monessa tapauksessa melko uusia sunilalaisia. Tulokkaat olivat ottaneet asiakseen kunnostaa jo huonoonkin kuntoon päässeitä asuntoja. Moni kertoi Sunilan kodin olevan perheen kakkosasunto, ja osittain myös vuokrauskäytössä. Aaltojen suunnittelua arvostavilla oli myös sisustukseen tuotu Aalto-designia huonekalujen sekä käyttöesineiden muodossa. 

Väljästi asemoitu Sunila on onneksemme säilynyt nykypäivään. Ja niinkuin vanhojen rakennusten ollessa kyseessä todetaan: onneksi talot ja kodit ovat käytössä, sillä se on oikeastaan ainoa tapa varmistaa, että tämäkin rakennusperintö säilyy seuraaville vuosikymmenille. 


No comments