Kuninkaallisia Loviisassa

Loviisassa on historia läsnä arkielämässä. Kuljemme katuja, joita ovat ihmiset kulkeneet jo vuosisatoja. Asumme taloissa, joiden historia saattaa ulottua useamman vuosisadan taakse. Jokainen loviisalainen on jollain tasolla tietoinen kaupungin historiasta ja sen vaiheista Ruotsin vallan alaisuudessa sekä osana Suomen Suurruhtinaskuntaa ennen itsenäistymistä. Oma historiatietämykseni 1700-luvun oloista ja tapahtumista kasvoi viime kesänä, kun olin mukana auttamassa valokuvanäyttelyn pystytyksessä Loviisan Kuningattarenkadulla. Samaisen näyttelyn yhteydessä työharjoittelussa ollut tyttäreni toteutti erillisen näyttelyn Ruotsin kuninkaallisista eli Adolf Fredrikistä ja hänen vaimostaan kuningatar Loviisa Ulrikasta. Viimeksi mainitun mukaanhan kaupunkimme sai myös nimensä. Ennen "Loviisaa" kaupunkimme nimi oli Degerby silloisen ratsutilan mukaisesti. Loviisan asema osana Ruotsia korostui entisestään, kun valtion raja asettui Ruotsinpyhtäälle (nykyisin osa Loviisaa) Kymijokeen. Nykyinen Pyhtää jäi Venäjän rajan taakse.

Kuningas Adolf Fredrik tepasteli siis Loviisassa muutamaan otteeseen, ja viimeisin kuninkaallinen vierailu Loviisassa tapahtui vuonna 1752. Näin muutaman sadan vuoden jälkeen oli jälleen aika kuninkaalliselle tapahtumalle Ruotsin kruununprinsessa Victorian ja kruununprissin Danielin vierailessa Loviisassa 21.9.2023. 

Victorian ja Danielin Suomen vierailu oli kaksipäiväinen. Vierailun toisena päivänä tuleva kuningatar puolisoineen piipahti Vantaalla Fazerin vierailukeskuksessa ja sen jälkeen iltapäivästä Loviisassa. Kaupunkimme tapahtuma oli kotoisa ja välitön kaikin puolin. Kuninkaallinen pariskunta aloitti vierailunsa Loviisan kaupungintalolta Raatihuoneelta. Victoria ja Daniel vilkuttivat toriyleisölle Raatihuoneen parvekkeelta, ja tämän jälkeen jalkaantuivat Loviisan kaduille. Suunnitelmissa oli kävelylenkki torilta Loviisan uuteen kaupunginosaan Kuningattarenrantaan. 

Prinsessan ja prinssin kävelyretki toteutuikin kauniissa lämpimässä syyssäässä. Loviisalaiset ja jokunen varta vasten kaupunkiin saapunut vierailija tervehtivät hillityn ystävällisesti kuninkaallisia ja heidän seuruettaan. Itse asetuin nappaamaan muutaman kuvan kävelyreitin varrelta. Hellyyttävät päiväkotilapset hoitajineen olivat asettuneet odottamaan kuninkaallisia Vanhaan Rantaan Ruotsin lippuineen. Victoria huomioi yleisöä välittömään tapaan.

Kävelyreitin päätepiste oli Kuningattarenranta ja Victorianaukion vihkiminen. Nyt meillä Loviisassa on Asuntomessut 2023 alueella Victorianaukion nimellä kulkevat merellinen sijainti, joka jää historiankirjoihin muistoissa sekä paikalle tilatun pronssilaatan merkeissä. 

Lyhyen ohjelmanumeron jälkeen kuninkaallisilla oli aika siirtyä kulkuneuvoihin ja loviisalaiset vilkuttivat iloisesti jäähyväisensä.

No comments