Asuntomessujen fiilistelyä

Asuntomessujen 2020 parasta antia on mielestäni 
 • Tuusulan kunnan panostus uuteen alueeseen: messualueen laitamilla on pitkä puistoalue, joka pitää sisällään lasten leikkipuistot, ulkoilureittejä ja mikä parasta runsaat koko lähiön yhteiset istutusalueet. Näiden lisäksi messualueen kaava oli sangen kylämäinen, ja esimerkiksi kulkuväylien materiaaleihin oli panostettu.
 • Heräääminen: kestävää kehitystä tarvitaan tottakai myös rakentamisen ja sisustamisen rintamilla. Siinä missä rakennusten elinkaarta ja esimerkiksi materiaalien ympäristövaikutuksia pohditaan, edelläkävijät ottavat parempia rakennustapoja jo käyttöön.
 • Edelliseen kohtaan viitaten: Trä Kronor Townhouse -kodit (kohteet 28 - 29) on lähdetty toteuttamaan luonnollisia ja terveellisiä rakennustapoja noudattaen, ja hyödyntäen laadukkaita materiaaleja. Minua kiinnosti erityisesti kuinka kyseinen projekti on saanut rakennusluvat painovoimaiseen ilmanvaihtoon. Trä Kronorin konsepti on niin kiinnotava, että aloin pohtimaan, josko vielä kerran rakentaisin uuden talon.
 • Kohtuulliset asuinneliöt: rakennetaan kodit optimaalisen kokoisiksi, mutta muistetaan kuitenkin arkielämän tarpeet ja käytännöllisyys.
 • Kotoisa tunnelma: puuteriset, murretut ja tummatkin sävyt pintamateriaaleissa saavat kodit tuntumaan turvallisilta ja lämpimiltä.
 • Kotien valoisuus: isot ikkunapinta-alat varsinkin oleskelupuolella ovat edelleen varsin suosittuja. Väliseinissä ja ovissa on käytetty myös raamitettua ikkunapintaa.
 • Atriumpihat (Finnlog Hetena) tai ulkorakennusten ja aitaelementtien hyödyntäminen yksityisen piha-alueen rajaamiseksi.

Sisustusvalinnoissa on pinnalla Asuntomessujen kohteiden pohjalta
 • Mustat keittiöt, joita on voitu "keventää" puusävyisellä tai vaalealla osiolla.
 • Keittiöt, jotka sulautuvat kauniisti yhtenäiseen oleskelutilaan.
 • Hanat ovat joko mustia, kultaisia tai messinginvärisiä.
 • Marmorikuvio eri sävyisinä versioina näkyy pöytätasoissa ja etenkin märkätilojen pintamateriaaleissa.
 • Puun käyttö pintamateriaaleissa ja huonekaluissa on suosittua.
 • Skandinaavinen pelkistetty tyyli on edelleen vahvoilla, mutta se ei toistu graafisen jyrkästi, vaan pikemminkin puuterisen pehmeästi.

Messukodeissa ei yleistäen nähty tällä kertaa juurikaan
 • kirppis- tai kierrätysteemaa irtokalusteissa
 • yllättäviä persoonallisia valintoja kodin pintamateriaaleissa taikka sisustuksessa
 • vihersisustamista 
Kuvasarjan ensimmäisessä kuvassa (Honka Huomen) nuo viimeksi mainitut kohdat on sen sijaan nimenomaan huomioitu.

8 comments

 1. Kivoja huomioita 😊 Mie en ole koskaan käynyt asuntomessuilla 🙈

  ReplyDelete
  Replies
  1. Mulle Asuntomessut ovat osa kesää, eli must have :)

   Delete
 2. Tuolta olisi saanut varmasti paljon inspistä omaankin kotiin :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Varsinkin, jos on joku oma remppa- tai sisustusproggis menossa, inspistä kannattaa käydä metsästämässä Asuntomessuilta :)

   Delete
 3. Tuusulan asuntomessualue oli selkeä liikkua ja tuo puistoalue viehätti minuakin.
  Toki kun talot ovat messualueella kovin erilaisia - vaikka paljon puurakentamista olikin
  jossain kohdin vierekkäin osuvat hyvin erilaiset talot tuntuivat oudoilta yhdessä. Toki
  moni ei varmasti katso yhtä tarkasti kuin minä :)

  Hiilijalan- ja hiilikädenjäljen ottaminen mukaan talojen infotietoihin talojen edessä sai myös miettimään koko rakennuksen elinkaarta paremmin. Minusta atriumpiha on todella ihana Finnlog Hetenassa. Ylipäätänsä koko rakennus oli nerokkaan tyylikäs.

  Pidin myös värimaailmoide lämpimistä sävyistä ja ruskeasta nahasta. Talo Keudassa oli monia todella mielenkiintoisia juttuja kuten se "kakkosnelosista" tehty sängynpääty.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Keudan proggikset niin puistoalueen istutusten puolella kuin tuossa mainitsemassasi messukohteessa olivat mukavaa nähtävää. Messukoti oli myös kotoisuuden osalta pisimmälle vietyjen joukossa.

   Itse asiassa pikkuisen mietin Mikko Toppilan sisustamassa kohteessa, että kuinka pitkälle minimalistinen messukohde sisustus voidaan viedä (jotta kohde on edelleen kiinnostava ja asuinneliöt hahmottuvat yleisölle).

   Minä puolestani tykkäsin erilaisten tyylien ja julkisivujen sekoituksesta samalla asuinalueella. Tuli sellainen perinteisempi kaupunkikuva mieleen.

   Delete
 4. Mä en ole koskaan käynyt asuntomessuilla, mutta haluisin kyllä. Pelkään vaan sitä, että mikä asunto-, ja sisustuskuume siitä iskee :D

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kyllähän sieltä messuilta idiksiä jää aina mukaan. Jokainen toteuttaa niitä sitten omalla tavallaan ja budjetillaan :)

   Delete