Valokuvauksen taikaa tutkimassa

Pääsin pitkästä aikaa inspiroitumaan valokuvakurssille, jonka järjesti tuttu lifestylekuvaaja Maria Kalmi. Tällä kertaa Marian kuvapäivä pidettiin Lapinjärvellä Kalmien uudessa kodissa, joka tarjoaa huikeat puitteet erilaisille kursseille, tapahtumille ja retriiteille. Rakennus on toiminut Lapinjärven kunnan koulunakin, mutta oli myös pitkään vuokrattuna taidekodiksi. Nyt kiinteistökokonaisuus muokkautuu Marian ja miehensä Mikan kodiksi. Samalla tämä pariskunta muokkaa rakennukseen toiminnot ja tilat myös taiteelleen, eli niin musiikille kuin valokuvaukselle ja muullekin yhteisölliselle toiminnalle. Ideoita ei toteutukselta ainakaan puutu!

Vaikka Kalmien remonttiprojekti on käynnistynyt aika hiljattain, oli kodin iso pääsali ja koulun alkuperäinen keittiö jo uudistunut pariskunnan tyylin mukaisiksi. Valtavien tilojen remontoinnissa ei kyseessä olekaan ihan pikku näpertely, ja tasoitetta sekä pintamateriaaleja tulee kulumaan ämpäritolkulla. Veikkaisin heidän aiemman kodin projektien pohjalta, että ideat tulevat sinkoilemaan myös jatkossa, eli nähtävää ja koettavaa jää myös seuraaville vierailukerroille.

Valokuvakursseilta haen itse ensinnäkin inspiraatiota, iloa ja omien näkökulmien sekä toimintotapojen haastamista. Kurssin jäljiltä kamerassa ei ole pelkästään upeita otoksia, vaan pikemminkin testailuja ja kokeiluja: kuinka tumma kuva vielä toimii? Löytyykö kuvasta pieni valonpilkahdus, joka tuo taian ja kauneuden esiin? Vai haetaanko lopputulokselta sen sijaan valoisuutta, keveyttä ja värejä? 

Asetelmien teko ei ole minulle se omin tapa lähestyä valokuvausta (tai sisustusta). Tämä on osa-alue, jossa ihailen aina osaajia. Heitä, joille tuntuu olevan helppoa tai luontaista kerätä satunnaiselta tuntuva kokoelma asioita yhteen, ja saada lopputulos näyttämään kauniilta. Tutkiskelemalla näitä toimivia asetelmia voi havaita yhdistäviä tekijöitä kuten sävymaailman tai kenties jonkun matemaattisen lainalaisuuden. Silti onnistuneen asetelman luominen on minulle hieman mysteeri, mutta edelleenkin hyvin kiehtova maailma.

Toisaalta valokuvalliset tutkimusmatkat voivat johtaa ihan johonkin uuteen suuntaan. Parasta on tietysti löytää se oma juttu, ja iloita siitä. Aina voi myös aloittaa alusta. Se on aika hienoa.
10 comments

 1. No siis wau mitä kuvia <3
  Ihanaa syyskuun alkua sinulle!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos Outi :) Mitä parhainta syyskuuta myös sinulle!

   Delete
 2. Upeita kuvia! Ja nuo asetelmat ♥ Iskin jo Instan puolella silmäni tuohon valaisimeen sen upean jalan ansiosta. Turkoosi sävyt kuvassa ovat myös herkullisia. Kalmit ovat kyllä ahkeroineet ihan urakalla koska näyttää jo näin valmiilta. Uskon, että varmasti tekemistä on vielä koska rakennus on niin suuri. Mielenkiintoinen kurssi!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Vastaavanlainen lampunjalka kelpaisi tänne meillekin. Itse asiassa olen koittanut metsästää messinginväristä jalkalamppua (siis lattialla seisova pidempi malli). Saisi olla hieman krumeluuri mielellään, mutta varjostimella ei niin väliä. Toivottavasti jostain löytyy :)

   Kyllä tuossa Kalmien rakennuskompleksissa :))) tekemistä riittää. Kokonaisuuteen kuuluu näet pieni rivitalo.

   Delete
 3. Upeita kuvia. Mun silmät kiinnittyi tuohon ihanaan lappuun ta ioikeastaan sen jalkaan.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tuo valaisin nimenomaan hyppäsi esiin sisustuksesta ja toimi erinomaisesti turkoosin värin kanssa yhteen.

   Delete
 4. Siis mielettömän kauniita kuvia! Valokuvauskurssit ovat aina kivoja.

  ReplyDelete