Rescue-koirasta on kotikoiraksi

Facebookin uutisvirrasta minut tavoitti rescue-järjestöjen yhteinen kampanja, jonka pääviestinä on "rescue-koirasta on kotikoiraksi". Tämä tietysti osui meidän perheeseemme henkilökohtaisesti, sillä meillä on Romaniasta adoptoitu Rica-koira, joka on meillä asustanut reilut kolme vuotta. Rica ehti ennen meille muuttoa asua noin vuoden tarhalla Romaniassa. Meidän koiramme rescue-järjestö oli Kodittomien Koirien Ystävät ry, joka toimii Romaniassa yhteistyössä Save The Dogs -järjestön kanssa.

Meneillään oleva kampanja haluaa kumota rescue-toimintaan liittyviä uskomuksia ja väitteitä, joita on tietysti monia alkaen eläinten terveydestä, mahdollisista tarttuvista taudeista, eettisyydestä, pentutehtailusta ja koirien käytöshäiriöistä. Erityisesti nyt on keskitetty väittämään, että rescue-koira olisi oletusarvoisesti joko hyvin arka tai agressiivinen.

Oman kokemukseni mukaan koira voi olla arka tai luonnostaan hieman pelokas, vaikka taustalla ei olisikaan ankeita tai traumaattisia pentukokemuksia (tai rescue-menneisyyttä). Rescue-koirissa näkee myös näitä aina yhtä positiivisesti elämään ja ympäristöön suhtautuvia yksilöitä, joita mahdolliset huonot kokemukset eivät ole lannistaneet. Meidän oma koiramme on aika varovainen, ja sanoisin että vieraita tilanteita kohtaan myös arka. Agressiivinen meidän Rica ei ole koskaan, eikä missään tilanteessa. Ei edes tilanteissa, joissa vastaantulevan koiran omistaja ei ole kunnioittanut Rican halua väistää tilannetta oman puolen tienreunan kautta. Ihan maallikkona olen siis sitä mieltä, että koirallakin tulee olla oikeus pysyä sivustalla näin halutessaan. Tutustumiselkeitä voidaan sitten sopia puolin ja toisin vastaantulijan kanssa, ja turvallinen tutustumishetki onkin kiva kokemus arallekin koiralle.

Rican kuulumisia olen silloin tällöin kirjannut myös edelliseen blogiini, vaikka tuo meidän karvainen lapsi ei varsinaisesti ottaen mikään linssilude olekkaan. Silloin tällöin hän on myötämielinen kamerasessiolle. Tälläinen hassutteluhetki taltioituikin juuri muutama päivä sitten, kun Rica testaili mielissään "isosiskon" uutta sänkyä.

PS. Pieni varoituksen sana kuitenkin sinulle, joka mietit rescue-koiran hankkimista: nämä ovat älyttömän hellyydenkipeitä kainalokavereita. Ja söpöjä!

PSS. Ja vakavasti ottaen: Rescue-koiran kotiutumisen alkutaival ei välttämättä ole helppo, ja vaatii kärsivällisyyttä. Itse vertaisin aikuisen rescue-koiran ensimmäistä puolivuotista kotosalla vähintäänkin koiran pentuaikaan. Paljon on omaksuttavaa ja opittavaa, ja koiraa ei välttämättä pysty ihan hirveästi opintiellä hoputtamaan.


12 comments

 1. Replies
  1. Helppo olla samaa mieltä näin "koiraihmisenä" :)

   Delete
 2. Voi miten suloinen Rica on ♥ Hän näyttää niin onnelliselta siellä "isosiskon kainalossa".
  Koirat ♥ ja niiden pyyteetön rakkaus!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Koiraton elämä ei ole niin kiva kuin koirallinen :)

   Meidän Rica vaihtaa kyllä ihmisen (halikainalon) hetkessä kinkkuun tai juustoon :D Että niin mukava kaveri tuo on :))

   Delete
 3. Aivan ihana karvapallo teillä :) Koirat ovat todellakin meidän parhaita ystäviä!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tuollainen höpöläinenhän tuo :) Aivan omanlaisensa persoona.

   Delete
 4. Voi miten lutunen on toinen! Mua niin harmittaa että olen melko pahasti allerginen eläimille, että oman hankkiminen ei tule kuuloonkaan... :(

  hanna
  www.hannamariav.com

  ReplyDelete
  Replies
  1. Allergiat ovat kyllä oma rajoittava tekijänsä. Jotkut koirarodut ovat ilmeisesti paremmin siedyttyjä allergiamielessä kuin muut.

   Delete
 5. Suloinen. <3 Me matkustetaan myös viikonloppuna anoppilaan hoitamaan Espanjasta pelastettuja koiraveljeksiä.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Terveisiä vaan siis Espanjan veljeksille :)

   Delete