Historian havinaa

Loviisan wanhat talot kohde Smeds Hemman on valloittava historian havinaa pursuava yksityiskoti. Talo on saanut nykymuotonsa 1700-luvun puolella, mutta suvun ja historian polut vievät vielä pidemmälle menneisiin vuosiin. Wanhat talot -tapahtuman kodit ovat kaikki vähintään satavuotiaita, mutta Smeds Hemman tarjoilee alkuperäisenä säilyneitä pintoja useamman sadan vuoden takaa. Esimerkiksi kodin alkuperäiset kattomaalaukset ovat kauniit, ja sopivat sävyinensä kauniisti ison salin sisustuksen ja muiden pintojen sinivalkoisiin väreihin.

Vuosikymmenten saatossa kodissa on eletty ja tehty eri sukupolvien toimesta remontteja, mutta kokonaisuus on säilynyt yllättävänkin autenttisessa kunnossa. Kodin tunnelmaan ei historiallisista puitteista huolimatta kuulu pönötys, vaan talosta huokuu rento elämisen meininki.

Smeds Hemman asukkaiden sukuhaarat vilisevät aikansa merkkihenkilöitä ja mielenkiintoisia kytköksiä niin taiteeseen kuin tärkeisiin virkoihin ja historiallisiin tapahtumiin. Otin vierailultani muistiin itselleni taidemaalari Meri Genetzin nimen, sillä kyseistä henkilöstä haluan lukea vielä enemmän (Sanna Ryynänen: Meri Genetz - Levoton sielu). Smeds Hemman roosasali on edelleen sisustettu Merin Italiasta mukanaan tuomilla Rokokoo huonekaluilla. On kiehtovaa miettiä yli satavuotta sitten syntyneen henkilön elämää ja arkea, joka on vienyt maasta toiseen, mutta kytkeytyy kuitenkin myös loviisalaisiin merenrantamaisemiin.

2 comments

  1. Smeds Hemman on kaunis koti. Kävin itse siellä 2016 LWT-tapahtumassa ja ihastuin. Paljon kauniita arvohuonekaluja, kristallikruunuja ja taidetta seinillä. Kannatti katsella myös erikoisesti maalattuja kattoja ja niiden koristeita. Kauniita kuvia sinulla!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Smeds Hemmassa tuli käytyä oikein kahteen kertaan. Oli mielenkiintoista kuulla kodin ja suvun rikkaasta historiasta :) Lisäksi on tietysti silmiä hivelevää päästä nähdä todellakin toisen tyyppistä (omaan kotiin verrattuna) sisustusta ja kokonaisuutta. Ja merenrannassa!

      Delete