Berliini kaupunkilomakohteena

Terveisiä helteisestä Berliinistä! Lomailimme kaupungissa viime viikon tyttärieni kanssa. Hotellin olin varannut etukäteen nettiselailujen perusteella. Catalonia Berlin Mitte on vanhaan tehdasmaiseen kiinteistöön remontoitu hotellitila, ja paikan toteutus natsasi hyvin omaan sisustusmakuuni. Hotelli sijaitsee Mitte -kaupunginosassa, joka on entistä Itä-Saksan puolta. Miljöö on hieman nukkavieru ja paikoittain kusenhajuinenkin, mutta minua tämä autenttinen meno ei ainakaan kummemmin häirinnyt.

Mittenissä asuu noin 350 000 berliiniläistä. Paikalliset suhahtelivat kävellen, julkisilla ja fillareilla kovaa kyytiä menoihinsa, siinä missä me turisteina tassuttelimme rauhallisemmin eteenpäin. Käveltyä tuli joka tapauksessa paljon. Meidän hotelliltamme oli esimerkiksi East Side Galleryyn noin 2,5 kilometriä, ja noin pari kilometriä myös Alexanderplatzille. Hotellin lähellä oli myös U-metroasema (Heinrich Heine Straße).

Hotellin henkilökunta oli espanjalaista, ja heiltä taittui myös englanti ihan mukavasti. Aika monessa turistikohteessa ja kaupassa saksalaiset itse eivät välttämättä puhuneet englantia. Kävimme esimerkiksi muutamassa museossa, jossa henkilökunta kommunikoi pelkästään saksaksi. Sellainen huomio muuten myös, että kaupan kassoilla, turistikohteissa ja ravintoloissa oli sangen usein keski-ikäistä henkilökuntaa. Nuorta polvea ei näkynyt asiakaspalvelussa (tai kesätöissä) siinä mittakaavassa mitä meillä Suomessa. Sattumaakohan tuo?

Oman kokemukseni mukaan Berliiniin kannattaa varata myös käteistä mukaan. Kansainvälisissä ketjuliikkeissä oli kyllä "normaalisti" tarjolla myös maksupäätteet, mutta monissa kohteissa maksuvälineeksi kelpasi vain käteinen.

Perus kaupunkikiertelyn ja ostostelun lisäksi vierailimme aiemmin mainitsemassani East Side Galleryssä, The Wall -museossa, Berlinische Galeriessa sekä Jewish Museum Berlinissä. Viimeksi mainittu on arkkitehtoonisesti kiinnostava, ja vierailun arvoinen kohde, vaikka itse näyttelytila rajoittuu tällä hetkellä vain museon kellarikerrokseen.

Meillä tyttäret olivat varanneet kaupunkilomalle rahaa myös ostosten tekoa varten. Mukavia löytöjä tulikin eri liikkeistä, ja nuorisoa kiinnostaa tietysti myös nuo ketjut ja liikkeet, joita ei Suomesta löydy.

Kaiken kaikkiaan Berliini on melkoisen rennon oloinen pääkaupunki, josta currywurst -kioskeja ja kaljakuppiloita löytyy ainakin riittävästi. Varsinaisena gourmet -kokemusten pääkaupunkina Berliiniä en pidä, mutta löytyihän tuolta "ihan ok" tyyppistä murkinaa.

PS. Berliinissä on seinät täynnä kivoja julkkareita ja kaiken maailman katutaidetta. Graafiselle suunnittelulle on eittämättä kaupungissa tilausta jo tämän julistemäärän perusteella. Julisteet mainostavat kaikkea mahdollista ja mahdotonta maan ja taivaan välillä. Niitä on myös estottomasti liisteröity pitkin katukuvaa. Luovuus kunniaan!


11 comments

 1. Berliinissä olis ihana käydä! Muutenkin joku kiva pieni kaupunkiloma houkuttelee :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Olimme ekaa kertaa Berliinissä, ja fiilis on tuosta reissusta ihan hyvä. Tässä jo tulee unelmoitua seuraavasta (kaupunki)lomasta :)

   Delete
 2. Berliiniin on meilläkin tarkoitus mennä jossakin vaiheessa. Lasten kanssa, ollaan siellä pari yötä ja kierretään ainakin meille tärkeät paikat, sen jälkeen junalla Krakovaan Auschwitzin kautta.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Mietimme myös Auschwitzin reissua, mutta tällä kertaa pysyimme vain Berliinin alueella. Harkinnassa oli myös vahvasti road trip Via Baltican kautta, mutta se vaihtui lentskariin :)

   Delete
 3. Mielenkiintoisen näköinen paikka! :)

  Mira | http://fashionpoetry.eu/

  ReplyDelete
 4. Tytär on menossa syyskuussa Berliiniin, taidanpa linkata hänelle tämän postauksen. Aivan upeita nuo seinämaalaukset ja graffitit.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ihanaa matkaan tyttärelle! :) Syyskuussa onkin varmaan kaupunginkiertely kelit kivemmat kuin mitä nyt oli yli kolmenkympin helteillä.

   Delete
 5. Oi, miten ihana Berliini on! En ole koskaan vielä ehtinyt sinne saakka mutta nyt tuli kyllä ihan pakottava tarve...upeita kuvia :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Mielelläni matkailisin Berliiniin minäkin uudelleen. Meiltä jäi lähes kokonaan koluamatta ne tyylikkäämät ostoskadut, kun hengailimme lähinnä Mittenin lähimaastoissa. Nuorimmainen olisi myös halunnut testata Lily Burgerin, mutta sinne meiltä oli noin 6 kilsaa, ja jäin nyt kokematta.

   Delete
 6. Linkki vinkki Lily Burgeriin https://www.facebook.com/lilyburgerundsteaks/

  ReplyDelete