Havaintoja asuntomessuilta (2017)

Asuntomessut vuosimallia 2017 käynnistyvät 14.7. perjantaina. Jälleen on aika suunnata katseet kohti rakentamisen, remontoimisen ja sisustuksen tuoreimpia trendejä sekä uusimpia tuulia. Asuntomessut järjestetään tänä vuonna hulppeissa maisemissa Mikkelin Kirkonvarkaudessa. Useimmat messukohteista saavatkin nauttia Saimaan välkehtivistä vesistä ja suomalaisesta järvimaisemasta parhaimmillaan.

Havainto yksi: Mikkelin asuntomessualueen kaavoitus ja rakennusten asemointi tonteille on onnistunutta. Taloilla tuntuu olevan ihan kivasti yksityisyyttä, ja naapuruston välillä sopivasti väljyyttä.

Luonto on lähellä, ihan siinä ikkunan takana ja maalauksellisina näkyminä, joita ei ole ainakaan vielä aidattu tonttien rajoille. Mäntymetsää on jatkettu tonteille kunttaistuksin. Alueen rantakaistaleen kaavoituksessa on huomioitu myös kaupunginosassa asustelevat viitasammakot ja liito-oravat.

Havainto kaksi: Kylpyhuoneet ovat sangen usein todella tummia tai ihan mustia. Saunat ovat sen sijaan yleisemmin vaaleita. Myös lämpökäsiteltyä puuta ja omaa suosikkiani mustaa löytyy edelleen.

Havainto numero kolme: monessa kohteessa on keittiöön suunniteltu aamiaskaappi, joka on kaunis niin suljettuna kuin avattunakin. Aamiaskaappi näyttää ja kuulostaa toimivalle ratkaisulle, mutta itse mietiskelen, että mitä tekee vesipannujen, kahvikoneiden ja paahtimien lämpimät (vesi)hyöryt kaapin rakenteille.

Sisustusrintamalla yhtenäistä trendin mukaista linjaa ei ole niin yksiselitteisesti havaittavissa kuin aiemmin. Havainto numero neljä: kotien sisustus on muuttumassa monimuotoisemmaksi ja persoonallisemmaksi? Ainakin värien käyttö, ja rakentajien omat mieltymykset tulevat laajemmin esiin kohteiden kirjosta. Toki esimerkiksi rakennusten julkisivuissa on todella paljon valkoista, harmaata ja mustaa, mutta sisätiloihin astuttaessa myös monet muut sävyt ovat pääosassa.

Viides havainto: makuuhuoneet pedataan luonnonmateriaalein kutsuviksi, pehmeiksi ja kodikkaiksi. Värisävyissä on luonnonvärien lisäksi myös sinistä ja hieman myös murrettuja sävyjä. Petaus toteutetaan kerrokselliseksi ja mukavaksi.

Muutama kohde jäi tämän vuoden messuilta erityisen mieleen, ja niistä taidan laittaa vielä erillisen postauksen myöhemmin.

Hyviä ja inspiroivia messuja toivottaen!

PS. Bonus havainto: Järkevät neliöt! Myös pieni kokoisia kohteita on nähtävillä, ja niistä parhaissa on huomioitu myös kodin säilytysratkaisut. 


No comments